Turnarea betonului amprentat


Turnarea betonului amprentat

a.  Transportul. Conditia principala în legatura cu transportul este ca betonul sa nu segrege.

Este recomandabil ca betonul sa fie preparat în statii de beton centrale cu dozare gravimetrica; daca distanta pana la santier este peste 0,5 km, transportul trebuie sa se faca cu automalaxoare.

Daca totusi în timpul transportului s-ar produce segregarea beto­nului, acesta trebuie reamestecat înainte de turnare.

In timpul transportului, betonul trebuie ferit atît de ploaie, cat si de arsita soarelui pentru a nu-i modifica' consistenta.

b.  Asigurarea acoperirii cu beton a armaturilor. Este mai im­portanta la betoanele amprentate decît la betoanele obisnuite din urmatoarele motive: neexistînd protectia tencuielii, numai betonul singur împiedica corodarea armaturilor; la betonul aparent durata vibrarii si frecventa vibratiilor sunt mai mari decat la betonul obis­nuit, ceea ce are ca efect o tendinta de deplasare a armaturilor si orice armatura sau chiar sarma pentru legarea armaturilor, iesite în fata betonului, produc pete de rugina.

Pentru împiedicarea deplasarii armaturilor trebuie luate masuri sigure si anume:

1)   La placi se folosesc distantieri din beton, sau din material plastic; nu este permisa folosirea distantierilor din otel-beton.

2)  La grinzi pozitia armaturilor principale se asigura prin dis­tantieri din material plastic alb sub forma de scaun sau prin distantieri din beton

3)   La peretii si fetele laterale ale grinzilor, pozitia armaturilor se asigura prin distantieri din material plastic sau din sîrma zincata de 3—5 mm grosime.

4)   La stalpi pozitia armaturilor se asigura prin distantieri din masa plastica sau din tabla zincata de 1 mm grosime

5)  Este preferabil ca distantierii sa aiba o suprafata de contact cu cofrajul cît mai mica, preferabil punctiforma ca sa fie cat mai putin aparenta pe fata betonului.

6) Distantierii din beton se confectioneaza cu agregate cu dimen­siunea maxima de 7 mm, în tipare din acelasi material ca si cofrajele curente, pentru a avea aceeasi nuanta ca si betonul amprentat.

c. Turnarea betonului. Ca regula generala, turnarea si prelucra­rea betonului (vibrarea) trebuie sa fie continue, astfel incit com­pactarea lui si eliminarea bulelor de aer de la fata vazuta sa fie cait mai eficiente. In acest sens, turnarea  este defec­tuoasa,

O alta masura ce trebuie luata este ca turnarea unui strat de beton sa se faca fara murdarirea cofrajelor de peste nivelul acelui strat; în caz contrar, ramsiitele de mortar prinse pe partea superioara a cofragului, uscate si necompactate, înglobate ulterior în betonul din stratul urmator, vor strica aspectul fetii betonului.

Pentru a se evita aceasta situatie, se recomanda ca betonul sa nu se toarne direct din bena, asa cum se procedeaza adesea cu beto­nul obisnuit, ci turnarea sa se faca cu ajutorul burlanelor de tabla.

Daca, cu toate masurile de precautie, cofrajul de la partea supe­rioara s-a murdarit, el trebuie sters imediat cu un burete sau cu o cîrpa umed?.

în stalpi si pereti betonul se toarna în straturi de 40—50 cm înaltime. înaltimea de turnare trebuie sa fie de maximum 1,50 m, în caz contrar betonul poate segrega. Pentru aceasta, panourile de cofraj de pe una din fetele elementului se monteaza pe masura turnarii betonului. Daca la un perete, între panourile de cofraj exista sipci scoase în afara pentru formarea unor rosturi adancite, acestea trebuie protejate în timpul betonarii, cu hîrtie sau foi de polietilena.

Cand turnarea betonului se face în straturi succesive, unul din straturi se va turna cel mai tîrziu dupa 30 min de la turnarea stratului anterior, -deoarece la vibrarea unlui sltrat, vibratorul se introduce si în stratul precedent, pentru a se obtine o fata con­tinua a betonului.

La grinzi, dar si la ultimul strat al peretilor si stalpilor este necesar ca betonul sa se toarne cu putin în exces, astfel incit dupa vibrare sa se ajunga la nivelul superior al elementului si sa nu fie nevoie de nici o completare, care ar strica aspectul fetii vizibile a betonului. Pentru a se aprecia corect cit beton trebuie turnat în ultimul strat, pentru ca dupa tasarea prin vibrare sa se ajunga la nivelul necesar, se fac cîteva probe prealabile. Daca totusi s-a facut o mica apreciere în minus, suplimentul de beton necesar se toarna î-n timpul vibrarii, pentru a se omogeniza cu betonul turnat anterior.

La constructiile cu mai multe etaje, înainte de începerea turnarii betonului unui nou etaj, peste betonul întarit al etajului inferior se toarna un strat de beton plastic gras, cu grosimea de 2—3 cm pentru a se face o legatura mai buna cu stratul inferior. Acest strat de amorsare se toarna cu IO1—15 min înainte de începerea beto- narii si este necesar si în cazurile cand din motive de forta majora s-a produs o întrerupere de peste 24 h chiar pe înaltimea aceluiasi etaj.

Betonul de amorsare trebuie sa fie mai bogat în nisip O—7 mm; se poate folosi urmatoarea compozitie granulometrica (treceri prin ciururi, în greutate):

f    Prin  ciur de 3 mm               51°/o—58%

?J  Prin  ciur de 7 mm                 75%—81%

[    Prin ciur de 15 mm                         100%

d.  Rosturi de turnare. In principiu, rosturile de turnare trebuie evitate; atunci cînd nu pot fi evitate, ele se dispun, ca la toate con­structiile, în zonele cu eforturi mici; la betoanele amprentate se cauta însa ca rosturile de turnare sa coincida cu rosturile dintre panourile de cofraj, pentru ca pe suprafata betonului sa nu apara rosturi su­plimentare care ar strica aspectul paramentului.

Pe cat posibil, este bine ca rostul de turnare sa coincida cu un rost aparent profilat în adancime, în acest caz aspectul mai putin îngrijit al rostului de turnare este ascuns în rostul aparent.

In aceasta situatie, dupa turnarea si vibrarea ultimului strat de beton, acesta se niveleaza în dreptul muchiei sipcii care mar­cheaza rostul. Suprafata rostului de betonare se finiseaza cu spaclul, iar partea de sapca ramasa peste rost se sterge cu o carpa.

Daca , la un perete sunt prevazute rosturi verticale, întreru­perea betonarii se face montand în dreptul rostului paraitor provizoriu, bine etansat la îmbinarea cu sipca de rost pentru a se evita scurgeri de lapte de ciment.

e. Betoane masive cu parament brut. La betoanele masive cu parament brut sau decorativ se poate face o economie realizînd masivul cu beton obisnuit, cu agregate mari si numai fata cu beton amprentat. Betonarea se poate face concomitent, folosind o tabla de separatie care se ridica pe masura turnarii betonului.

Preturibeton.ro , comercializeaza beton proaspat pentru lucrari de beton amprentat obtinut dupa o reteta speciala adaptata la conditiile climatice din tara noastra , preturile la materialele pentru beton amprentat si manopera de executie a lucarilor de beton amprentat sunt fara concurenta in Bucuresti si Jud Ilfov .

Stiri


Statie de beton Otopeni

Statie de betoane Otopeni

Heracles Imob Srl. Este o companie dedicata clientilor sai, specializata in comertul online cu materiale de constructii grosiere respectiv: beton, fier beton, caramida, plase sudate, nisip, pietris, zgura tenis, marmura mosaic, sisteme de acoperis si diverse servicii conexe.

Reprezentarea in zona de Nord a municipiului Bucuresti este asigurata prin cele doua statii de beton cu capacitate de productie cumulata de pana la 1500mc/zi de beton proaspat. Zonele din Nordul Judetului Ilfov, ca : Otopeni,  Balotesti, Saftica, Tunari, Dimieni, Moara Vlasiei, Mogosoaia, Snagov, Tancabesti, Peris, Caciulati, si Nordul Bucurestiului, Sector 1, Aviatiei, Herastrau, Baneasa, Casa presei, Buc noi, sunt principale zone unde Heracles Imob. Srl. este un furnizor important de materiale de constructii ce asigura cu promtitudine orice comanda de beton sau materiale grosiere folosite in proiectele de constructii civile si industriale.

...mai mult

Statie de beton Militari

Statie de betoane Militari

Zona Militari-Bucuresti si iesirea pe Autostrada Bucuresti-Pitesti, reprezinta centrul industrial-logistic pentru Sudul Romaniei, fiind o sectiune puternic industrializata si cu o cerere majora pentru beton din statie.

Adaptata la nevoile pietei, statia de betoane Militari, dispune de 11 automalaxoare pentru transportul betonului si 3 pompe tip elefant de pompare a betonului, avand o capacitate de productie de 600mc/zi, acopera cu succes orice tip de lucrare de constructii.

...mai mult

Statie de betoane Domnesti

STATIA DE BETOANE DOMNESTI

Preturibeton.ro, unul dintre primele site-uri specializate in comertul materialelor de constructii grosiere ofera clientilor sai suport specializat in achizitia betonului proaspat. Avand o experienta de peste 10 ani in comercializarea betonului echipa preturibeton.ro asigura acoperire completa pentru Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov, din 7 statii de beton situate in puncte de interes major, pentru optimizarea preturilor si un raspuns rapid in preluarea comenzilor.

...mai mult

Termopane ieftine in Bucuresti si Ilfov

Incepand cu anul 2017, Heracles Imob Srl. devine partener cu Preturi-termopane.ro, un proiect ce reprezinta o echipa cu peste 13 ani de experienta in executia si montajul tamplariei Pvc. si de aluminiu. dar si in montarea rulourilor de aluminiu si a oricarei lucrari conexe.

Preturi-termopane.ro, isi doreste sa devina principalul mijloc de informare pentru cei interesati de achizitia de tamplarie Pvc si de aluminiu cat si un instrument de baza in alegerea si achizitia a tamplariei Pvc.

Pentru detalii si preturi va rugam vizitati www.preturi-termopane.ro

...mai mult

Toate strile

Parteneri Materiale


...

Statii Beton Romania

Mai mult